Kiełbasa z pstrąga
139,50 zł / kg
Lekka, tradycyjnie wędzona na gorąco, na wolnym ogniu, nie potrzebuje wielu przypraw, żeby wspaniale smakować.
Bezpieczne zakupy
SSL - Twoje dane są chronione
Wysyłka
wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej
Zadzwoń i zapytaj:
tel. +48 662 199 539
Lokalny produkt
hodujemy i wytwarzamy w Zawoi
Zdrowie i ekologia
bez konserwantów, naturalne składniki
Wyjątkowy smak
pasja, ręczne wykonanie
Tradycja
niezmienne receptury już od 1994 roku
Wędzenie na gorąco
Nasza kiełbasa jest wędzona metodą "na gorąco", bezpośrednio nad paleniskiem w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Całość trwa kilka godzin i zawsze wymaga indywidualnej uwagi. W trakcie przygotowywania mięsa na kiełbasę kierujemy się tym, że pstrąg ma wyrazisty smak i nie wymaga wielu przypraw. Ograniczamy się do szczypty soli, pieprzu i odrobiny czosnku, dbając o to aby żadna z przypraw nie przejęła wrażeń kulinarnych w trakcie jedzenia. Kiełbasa z pstrąga jest łagodnym wyrobem, nie ma silnego rybiego aromatu jaki jest typowy dla wielu rybnych przetworów dostępnych w sklepach. Jest też lekka, krucha i łatwa do zjedzenia. Nie znajdziesz w niej żadnych pozostałości ości, które mogłyby zepsuć przyjemność z jedzenia. Nadaje się do podgrzewania, grillowania, warto ją łączyć z chlebem pieczonym na zakwasie. Można ją dodać do własnych zup, potrawek, kociołków czy zapiekanek.
Drewno bukowe
Ze względu na lokalną tradycję i naturalne występowanie do procesu wędzenia ryb wykorzystujemy tylko drewno bukowe, rąbane i sezonowane już rok wcześniej przed faktycznym wykorzystaniem w wędzarniach. Buk świetnie nadaje się do wędzenia dzięki dużej kaloryczności, jednak nie to jest najważniejsze. Równomierne spalanie i niska zawartość żywic nadaje wędzonym rybom delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym, wyrazistym smakiem mięsa pstrąga. Dodatkowo wspomniana mała zawartość żywic w drewnie bukowym powoduje, że dym z jego spalania jest czysty i biały co pozwala po pierwsze uniknąć gorzkiego posmaku, a po drugie daje wędzonym rybom ładny bursztynowy kolor.

Naturalna hodowla w Zawoi
Nasze pstrągi hodujemy z samodzielnie pozyskanej na corocznym tarle ikry. Co oznacza, że cały proces od zapłodnionych oczek po dojrzałe ryby mamy pod kontrolą. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy dopilnować, aby na każdym etapie pstrągi rozwijały się prawidłowo i były zdrowe. Stawy hodowlane znajdują się w sercu Zawoi, górskiej miejscowości położonej u podnóża Babiej Góry. Warto tu zaznaczyć, że Zawoja bezpośrednio graniczy z Babiogórskim Parkiem Narodowym, a wokół niej piętrzą się pasma górskie Jałowieckie i Policy. Wspaniałe tereny pełne lasów i hal poprzecinanych czystymi, górskimi potokami stwarzają idealne warunki do prowadzenia hodowli pstrąga. Oczywiście czysta, górska woda nie jest tutaj jedynym gwarantem sukcesu, same stawy hodowlane również są odpowiednio przygotowane do swojego zadania. Grawitacyjny, stały przepływ wody zapewnia pstrągom nie tylko zawsze świeżą wodę, ale też wytwarza nurt podobny do tego, który muszą pokonywać pstrągi żyjące w rzekach. Z kolei ekstensywny charakter i odpowiednia pojemność stawów sprawiają, że pstrągi mają mnóstwo miejsca i nie żyją w stresującym dla nich zagęszczeniu. Pstrąg jest z natury wymagającym gatunkiem i potrzebuje najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu, tym kierujemy się w swojej codziennej pracy, korzystając z tego czym natura obdarowała nas tutaj w Zawoi.

Opis
- Trwałość produktu:
- 10 dni
- Skład:
- mięso pozyskane z pstrąga 99%, przyprawy (sól, pieprz czarny mielony, suszony czosnek)
- Alergeny:
- pstrąg
- Wartość energetyczna w 100g:
- 920 kj / 220 kcal
- Wartości odżywcze w 100g:
- białko 25,6g tłuszcze 10,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1g) węglowodany 4,5g (w tym cukry 0,9g) Sól 0,7g
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 8 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g