Hodowla w sercu Zawoi
Lokalizacja
Wybór odpowiedniego miejsca do hodowli pstrągów miał dla nas kluczowe znaczenie.
Pstrągi to wyjątkowo wymagający gatunek, który potrzebuje stałego dostępu do czystej, dobrze natlenionej i świeżej wody, aby zdrowo rosnąć i zachować swoją naturalną witalność.
Zawoja, otoczona pasmami Babiej Góry, Jałowieckiego i Policy, oferuje doskonałe warunki dla pstrągów. Wysoko położone źródła, bijące ze zboczy gór, oraz liczne naturalne przepiętrzenia, takie jak malowniczy Wodospad Mosorne, tworzą niemal idealne środowisko.

W tych czystych wodach, z dala od ludzkich zabudowań, można spotkać nie tylko dzikie pstrągi potokowe, ale także inne rzadsze gatunki, jak głowacz pręgopłetwy czy te bardziej powszechne jak strzebla potokowa. To miejsce, gdzie natura wciąż rządzi swoimi prawami, a my czerpiemy z niej to, co najlepsze.

Stawy
Są odpowiednio zaprojektowane tak, aby w jak największym stopniu zapewnić warunki maksymalnie zbliżone do naturalnych.

Przepływowe
Stawy są przepływowe to znaczy, że w trakcie ich planowania został przewidziany spad, który wymusza ciągły ruch wody z góry na dół. Dzięki temu woda stale się wymienia i powstaje nurt podobny do tego, który pstrągi pokonują w górskim potoku.

Ekstensywne
Stawy mają charakter ekstensywny. Oznacza, że są nie tyle odpowiednio duże co rozsądnie zarybiane tak, aby uniknąć niezdrowego dla ryb zagęszczenia. Dzięki temu pstrągi mają dużo swobody i przestrzeni do spokojnego rozwoju.
Pstrąg tęczowy, potokowy, zawojski... z górskiej hodowli o krystalicznie czystej wodzie!
Pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss) to gatunek ryby słodkowodnej wywodzący się z Ameryki Północnej, który został introdukowany (sprowadzony i dostosowany do nowego miejsca) i jest od wielu lat z powodzeniem hodowany w całej Europie, w tym oczywiście w Polsce. Uznaje się, że pierwsze próby zarybień i hodowli w naszym kraju miały miejsce pod koniec XIX wieku. Ze względu na swoje walory smakowe, wysoką wartość odżywczą oraz dobre tempo wzrostu w odpowiednich warunkach hodowlanych na przestrzeni dziesiątek lat stał się jedną z najczęściej hodowanych ryb w naszym kraju zaraz obok Karpia. Pstrąga tęczowego można spotkać też dziko żyjącego w rzekach i jeziorach w całej Polsce, choć są to nieduże populacje.
Cechą charakterystyczną pstrąga tęczowego, albo “tęczaka” jest smukłe, wrzecionowate ciało o srebrzystym zabarwieniu z wyraźnym, różowym pasem, inaczej pręgą biegnącą wzdłuż jego boków. Wokół pręgi, na bokach, oraz na płetwach możemy też zauważyć liczne, gęsto rozsiane czarne plamki. Grzbiet tej ryby często jest ciemniejszy od reszty ciała. Może mieć barwę zielonoszarą, brązowoszarą lub niebieskoszarą, jest to zależne od wieku i miejsca życia, gdyż pstrąg ma zdolność do wytworzenia naturalnego kamuflażu, który ma zmylić ptaki i inne drapieżniki, aby z wysokiej perspektywy mógł on się upodobnić do otoczenia, w którym żyje. Dorosłe osobniki osiągają zazwyczaj długość od 30 do 50 cm i masę do nawet 2 kg, choć w optymalnych warunkach hodowli takich jak nasza w Zawoi mogą osiągać jeszcze większe rozmiary i wagę, dochodzącą do 3-4 kg.
Pstrąg potokowy (Salmo trutta) to tak jak pstrąg tęczowy gatunek ryby słodkowodnej, który jednak w odróżnieniu do tęczaka naturalnie zasiedla głównie górskie, zimne potoki w Europie i Azji, choć można go spotkać również w północnych obszarach o cieplejszej wodzie. W Polsce dość licznie występuje w w takich regionach górskich jak Beskidy, Sudety, Jura Krakowsko-Częstochowska czy Tatry.
Wyróżnikami pstrąga potokowego, przez nas często nazywanego “potokowcem”, są smuklejsza, dłuższa budowa, wydłużony, szeroki pysk, oraz przede wszystkim bardzo charakterystyczne, duże czerwone kropki na jego bokach, które najczęściej można zauważyć tam gdzie u pstrąga tęczowego widzimy różową pręgę. Tak jak u tęczaka, ubarwienie grzbietu ryby jest zależne od wieku i otoczenia, w którym żyje. Najczęściej grzbiet ma ciemniejszą stalowoszarą barwę lub piękną jasnobrązową o delikatnym zielonkawym połysku. Pstrąg potokowy może osiągnąć długość do 60 cm i około 2,5 kg wagi, jednak w praktyce pstrągi dostępne w naszej hodowli często są mniejsze od pstrągów tęczowych ze wzglądu na wolniejsze tempo wzrostu tych ryb.
Zarówno pstrąg tęczowy jak i potokowy są gatunkami bardzo wymagającymi i ich rozwój w hodowli wymaga sporej wiedzy, rozwagi i doświadczenia. Do prawidłowego rozwoju pstrąg potrzebuje czystej, chłodnej i dobrze natlenionej wody, o temperaturze optymalnej około 15°C i nieprzekraczającej 18°C. Dlatego też lokalizacja naszych stawów pstrągowych ma tak duże znacznie. Bezpośrednie sąsiedztwo naturalnych, górskich cieków wodnych, których źródła biją u podnóża Babiej Góry grają istotną rolę w przebiegu całego procesu od oczka ikry do dojrzałego, ważącego nawet 3-4 kg pstrąga. Stały dopływ świeżej, krystalicznie czystej wody zapewnia rybom optymalne warunki do życia, zbliżone do tych, w których występują na wolności. Dobre warunki to nie wszystko. Na co dzień dbamy o to, aby proces hodowli przebiegał w sposób zrównoważony, z poszanowaniem naturalnego środowiska i dobrostanu zwierząt. Nasze pstrągi mają zapewnioną odpowiednią przestrzeń do wzrostu, a stawy są regularnie monitorowane pod kątem jakości wody i kondycji ryb.
Oba gatunki pstrąga znajdą państwo w naszej hodowli i mogą zakupić je jako świeże, wędzone czy w wyrobach bazowanych na ich mięsie. Jednak najczęściej jest to pstrąg tęczowy nie tyle ze względu na nieco lepsze walory kulinarne, ale też przez to, że pstrąg potokowy osiąga mniejsze rozmiary i najczęściej jest używany do zarybień, przez co rzadziej jest oferowany w naszej pstrągarni.
Kolejnym ważnym elementem prawidłowej hodowli pstrągów jest ich karminie. W żywieniu pstrągów stosujemy wyłącznie pełnowartościowe, zbilansowane karmy. Podstawowym składnikiem pokarmu pstrągów jest wysokiej jakości, łatwo przyswajalne białko pozyskiwane z ryb i skorupiaków. Mniejsze ryby, drobne skorupiaki oraz owady to podstawa diety i najlepsze źródło białka dla dziko żyjącego pstrąga, który jest z natury drapieżnikiem. Na tym oczywiście nie koniec. Karma jest wzbogacona w oleje roślinne, minerały i witaminy niezbędne do prawidłowego rozwoju ryb. Samo karminie odbywa się o regularnych porach w zgodzie z naturalnym rytmem dobowym ryb oraz w odpowiednich warunkach pogodowych. Pstrągi, aby prawidłowo trawić pokarm muszą mieć sprzyjającą temperaturę i właściwy poziom natlenienia wody. Dlatego tak ważna jest obserwacja pogody i monitorowanie tych parametrów. Dzięki temu ryby charakteryzują się doskonałą kondycją, zdrowiem, prawidłowo rosną co finalnie przekłada się na smak i wartość odżywczą dań, oraz wyrobów opartych na tej wspaniałej rybie.
Mięso pstrąga cenione jest za oryginalny, wyrazisty smak, któremu “nie warto przeszkadzać” wyszukanymi przyprawami, sosami czy innymi dodatkami. Tak na prawdę wystarczy ograniczyć się do delikatnego solenia potrawy przed smażeniem czy pieczeniem. Oczywiście nie zniechęcamy tutaj do eksperymentowania i próbowania wielu przepisów na przyrządzenie tej smacznej ryby. Faktem jest, że sposobów na przygotowanie pstrąga jest wiele, gdyż jest on rybą popularną w wielu kuchniach na całym świecie, szczególnie w Ameryce Północnej i Europie.
Kolejnym bardzo istotnym walorem mięsa pstrąga są jego wartości odżywcze. Pstrąg ma wysoką zawartość białka, niską zawartość tłuszczu oraz obecność cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowi źródło wielu składników odżywczych, niezbędnych w codziennej diecie, takich jak witaminy z grupy B, fosfor czy selen. Pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb słodkowodnych i warto go włączyć do diety. W Polsce według najnowszych danych przeciętny Polak zjada do 12 kg ryb rocznie, gdzie średnia europejska wynosi do 20 kg rocznie. Jest tutaj spory potencjał do zmiany, a my zachęcamy spożywać ryby nawet 2 razy w tygodniu, oczywiście przede wszystkim pstrąga.
Hodowla pstrąga prowadzona w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody oraz w trosce o najwyższą jakość produktu jest dla nas priorytetem. Dzięki temu możemy zaoferować Państwu rybę świeżą, zdrową i pełną smaku. Prosto z górskich wód. Zapraszamy do przetestowania naszych wyrobów, oraz przede wszystkim zapraszamy na pstrąga do malowniczej Zawoi.
Czas na pstrąga w Zawoi!
Historia - jak to wszystko się zaczęło
Pierwsza hodowla w Zawoi
Pierwsi opiekunowie hodowli
Opiekunowie
Tadeusz Mazur rozpoczyna hodowlę pstrąga potokowego w Zawoi Mosorne
Ojciec i syn
Rozwój hodowli
Łowisko
Ośrodek gotowy do pracy
Widoczny na zdjęciu staw hodowlany używany jest po dziś dzień, znajduje się on przy samej smażalni i sklepie naszej firmy, jednak jego rola jest już marginalna, bardziej pomocowa. Właściwa hodowla znajduje się już w innym miejscu Zawoi, na przysiółku Wełcza. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Andrzej Mazur

Otwarcie smażalni i wędzarni w Zawoi Mosorne
Hodowla w Zawoi wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów i rozpoczyna wydawanie smażonych ryb z prostymi dodatkami jak frytki czy surówka. Umiejętności oraz wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie zostały wykorzystane do poszerzenia oferty również o ryby wędzone. Zdjęcie pochodzi ze zbiorów własnych
