Kotleciki z pstrąga w sosie pomidorowym
kotleciki z pstrąga, marynowane w pomidorowej zalewie na bazie kwasu mlekowego, prosty skład, bez sztucznych dodatków i konserwantów, naturalnie pasteryzowane
Bezpieczne zakupy
SSL - Twoje dane są chronione
Wysyłka
wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej
Zadzwoń i zapytaj:
tel. +48 662 199 539
Lokalny produkt
hodujemy i wytwarzamy w Zawoi
Zdrowie i ekologia
bez konserwantów, naturalne składniki
Wyjątkowy smak
pasja, ręczne wykonanie
Tradycja
niezmienne receptury już od 1994 roku
Zdrowie zamknięte w słoiku
Sercem naszego produktu jest oczywiście pstrąg, który jest rybą bogatą w pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, a przy tym jest lekkostrawny. Towarzysząca mu marynata nie tylko rozwija na nowo smak tej treściwej i pysznej ryby, a przede wszystkim ma niebagatelny wpływ na prozdrowotne właściwości posiłku. Najważniejszym składnikiem dbającym tutaj o zdrowie jest kwas mlekowy. Kwas mlekowy ma drogocenny wpływ na nasz układ pokarmowy, nie tylko wspomaga trawienie, ale istotnie reguluje gospodarkę bakteryjną naszych jelit co przekłada się bezpośrednio na naszą odporność. Na tym nie koniec, kwas mlekowy poprawia stan naszej skóry i uczestniczy w procesie regeneracji naszych mięśni w tym serca, w szczególności po wysiłku.
Jesteś tym co jesz, więc jedz mądrze!
Pstrąg w kulkach
Kotleciki pstrąga mają prosty skład złożony wyłącznie z naturalnych składników. Same kotleciki to 100% mięsa pstrąga plus odrobina przypraw jak sól, pieprz i panierka. O charakterze całego dania decyduje marynata, która dodając łagodną słodko-kwaśną nutę, oraz aromat dojrzałych pomidorów odkrywa oryginalny smak ryby na nowo. Polecamy entuzjastom pstrągowych smaków, którzy cenią sobie proste rozwiązania. Kotleciki można jeść na zimno, ale śmiało można je też podgrzać kilka minut wraz z marynatą, ważne tylko aby ich nie zagotować!

Zdrowy posiłek z omega-3 i witaminą D
Pstrąg jest doskonałym i naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do większości ryb słodkowodnych zawiera ich najwięcej. W 100g porcji mięsa pstrąga jest aż 2g kwasów tłuszczowych omega-3 (wyliczenie dla porcji filetowanej ryby). Kwasy te obecne w naszej codziennej diecie przyczyniają się do:
- zdrowego układu sercowo-naczyniowego,
- poprawy funkcji poznawczych, koncentracji,
- zmniejszonego ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych,
- utrzymania zdrowych oczu,
- obniżenia stanów zapalnych w naszym organizmie, przede wszystkim wspomagają leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego,
- poprawy nastroju, zmniejszenia skutków depresji,
- regulowania właściwych poziomów cholesterolu.
Naszej uwadze nie może umknąć fakt, że mięso pstrąga jest bogate w witaminę D, której w porcji 100g mięsa ryby jest 13-14 mikrogramów. Porównując to z dziennym zapotrzebowaniem na witaminę D w organizmie człowieka, wynoszącym w przybliżeniu 15 mikrogramów można łatwo stwierdzić, że pstrąg wręcz powinien jak najczęściej trafiać do naszego jadłospisu. Witamina D wpływa na:
- naturalną odporność, skrócenie czasu trwania infekcji, redukuje stany zapalne
- dobrą kondycję kości i zębów, przez regulację poziomu wapnia i fosforu we krwi,
- regenerację neuronów co przekłada się na dobre funkcjonowanie układa nerwowego,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy,
- zdrową skórę i włosy,
Według nas, najlepsze podsumowanie tych informacji: "Kto często jada pstrąga, ten wiele w życiu osiąga!"

Naturalna hodowla w Zawoi
Nasze pstrągi hodujemy z samodzielnie pozyskanej na corocznym tarle ikry. Co oznacza, że cały proces od zapłodnionych oczek po dojrzałe ryby mamy pod kontrolą. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy dopilnować, aby na każdym etapie pstrągi rozwijały się prawidłowo i były zdrowe. Stawy hodowlane znajdują się w sercu Zawoi, górskiej miejscowości położonej u podnóża Babiej Góry. Warto tu zaznaczyć, że Zawoja bezpośrednio graniczy z Babiogórskim Parkiem Narodowym, a wokół niej piętrzą się pasma górskie Jałowieckie i Policy. Wspaniałe tereny pełne lasów i hal poprzecinanych czystymi, górskimi potokami stwarzają idealne warunki do prowadzenia hodowli pstrąga. Oczywiście czysta, górska woda nie jest tutaj jedynym gwarantem sukcesu, same stawy hodowlane również są odpowiednio przygotowane do swojego zadania. Grawitacyjny, stały przepływ wody zapewnia pstrągom nie tylko zawsze świeżą wodę, ale też wytwarza nurt podobny do tego, który muszą pokonywać pstrągi żyjące w rzekach. Z kolei ekstensywny układ i pojemność stawów sprawia, że pstrągi mają mnóstwo miejsca i nie żyją w stresującym dla nich zagęszczeniu. Pstrąg jest z natury wymagającym gatunkiem i potrzebuje najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu, tym kierujemy się w swojej codziennej pracy, korzystając z tego czym natura obdarowała nas tutaj w Zawoi.

Opis
- Trwałość produktu:
- 60 dni (należy spożyć w ciągu 48 godzin od otwarcia)
- Skład:
- pstrąg mielony, panierowany i smażony 55% (pstrąg, jaja, mąka pszenna, sól, drożdże, olej rzepakowy), zalewa na kwasie mlekowym 36% (woda, cukier, sól, ocet jabłkowy, kwas mlekowy), marchew, pietruszka, cebula, czosnek, seler, por, przyprawy (gorczyca)
- Alergeny:
- pstrąg, jaja, mąka pszenna, gorczyca, seler
- Waga netto:
- 420g
- Waga netto (po odsączeniu):
- 260g
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 4 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g