Pstrąg smażony i marynowany w zalewie octowej
dzwonki pstrąga, smażone w panierce i zamarynowane w zalewie octowej, ze wszystkich naszych przetworów ten powstał pierwszy i od razu zapracował na stałych bywalców naszej pstrągarni

SSL - Twoje dane są chronione

wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej

tel. +48 662 199 539

hodujemy i wytwarzamy w Zawoi

bez konserwantów, naturalne składniki

pasja, ręczne wykonanie

niezmienne receptury już od 1994 roku
Kawał historii
Teraz w słoiku, kiedyś w wiaderku. Dzwonki smażonego pstrąga, marynowane w occie to nasz pierwszy produkt jaki stworzyliśmy w pstrągarni. Opracowaliśmy i wprowadziliśmy go dopiero w 2 drugim roku działalności, ale od razu stał się małym lokalnym hitem i zapracował na stałych klientów . Od tego czasu zmieniło się tylko opakowanie, za to receptura i składniki pozostały niezmienne. No cóż, po co zmieniać coś co smakuje wspaniale i niezmiennie cieszy się powodzeniem?
Smak zamknięty w słoiku
Głównym bohaterem tego produktu jest bez zaskoczenia, oczywiście pstrąg, który sam w sobie jest rybą o wyrazistym smaku i tak na prawdę nie potrzebuje wielu przypraw, aby się nim cieszyć. Jednak zalewa octowa wydobywa smak mięsa ryby na nowo i wzbogaca go o dodatkowe słodko-kwaśne, lecz łagodne tekstury. Trzeba spróbować!
Naturalna hodowla w Zawoi
Nasze pstrągi hodujemy z samodzielnie pozyskanej na corocznym tarle ikry. Co oznacza, że cały proces od zapłodnionych oczek po dojrzałe ryby mamy pod kontrolą. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy dopilnować, aby na każdym etapie pstrągi rozwijały się prawidłowo i były zdrowe. Stawy hodowlane znajdują się w sercu Zawoi, górskiej miejscowości położonej u podnóża Babiej Góry. Warto tu zaznaczyć, że Zawoja bezpośrednio graniczy z Babiogórskim Parkiem Narodowym, a wokół niej piętrzą się pasma górskie Jałowieckie i Policy. Wspaniałe tereny pełne lasów i hal poprzecinanych czystymi, górskimi potokami stwarzają idealne warunki do prowadzenia hodowli pstrąga. Oczywiście czysta, górska woda nie jest tutaj jedynym gwarantem sukcesu, same stawy hodowlane również są odpowiednio przygotowane do swojego zadania. Grawitacyjny, stały przepływ wody zapewnia pstrągom nie tylko zawsze świeżą wodę, ale też wytwarza nurt podobny do tego, który muszą pokonywać pstrągi żyjące w rzekach. Z kolei ekstensywny układ i pojemność stawów sprawia, że pstrągi mają mnóstwo miejsca i nie żyją w stresującym dla nich zagęszczeniu. Pstrąg jest z natury wymagającym gatunkiem i potrzebuje najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu, tym kierujemy się w swojej codziennej pracy, korzystając z tego czym natura obdarowała nas tutaj w Zawoi.
Opis
- Trwałość produktu:
- 60 dni (należy spożyć w ciągu 48 godzin od otwarcia)
- Skład:
- pstrąg panierowany i smażony 55% (pstrąg, jaja, mąka pszenna, sól, drożdże, olej rzepakowy), zalewa octowa 36% (woda, cukier,ocet spirytusowy), cebula, czosnek, przyprawy (gorczyca)
- Alergeny:
- pstrąg, jaja, mąka pszenna, gorczyca
- Waga netto:
- 420g
- Waga netto (po odsączeniu):
- 260g
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 4 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g