Tuszka jesiotra wędzonego
149,50 zł / kg
jedna z najzdrowszych ryb, jej soczyste, sprężyste mięso polubi każdy! Wędzony tradycyjnie na gorąco, przy pomocy drewna bukowego.
Bezpieczne zakupy
SSL - Twoje dane są chronione
Wysyłka
wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej
Zadzwoń i zapytaj:
tel. +48 662 199 539
Lokalny produkt
hodujemy i wytwarzamy w Zawoi
Zdrowie i ekologia
bez konserwantów, naturalne składniki
Wyjątkowy smak
pasja, ręczne wykonanie
Tradycja
niezmienne receptury już od 1994 roku
Królewska ryba
Jesiotr syberyjski to ryba znana w całej Europie i ceniona nie tylko za doskonały kawior, ale również za soczyste mięso, sprężyste świetnie nadające się do wędzenia, duszenia, gotowania czy pieczenia. Ma niewiele ości, jest bardzo bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfor, przez co jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb jakie można zjeść. Oprócz wartości zdrowotnych, nietuzinkowy wygląd sprawia, że wystawny posiłek wzbogacony o pieczonego bądź wędzonego jesiotra podanego na półmiskach wygląda wspaniale.
Wędzenie na gorąco
Jesiotr jest wędzony metodą "na gorąco" w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Ryby wędzone są bezpośrednio nad paleniskiem. Całość trwa kilka godzin i zawsze wymaga indywidualnej uwagi. W trakcie marynowania ryb używamy wyłącznie niedużej ilości soli. O aromacie wędzenia decyduje drewno buka, co jest naturalnym wyborem, dlatego że w Zawoi było ono zawsze łatwo dostępne i od pokoleń często wybierane nie tylko przez nas, ale też w innych przydomowych wędzarniach. Buk nadaje wędzonej rybie delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym smakiem jesiotra.

Drewno bukowe
Ze względu na lokalną tradycję i naturalne występowanie do procesu wędzenia ryb wykorzystujemy tylko drewno bukowe, rąbane i sezonowane już rok wcześniej przed faktycznym wykorzystaniem w wędzarniach. Buk świetnie nadaje się do wędzenia dzięki dużej kaloryczności, jednak nie to jest najważniejsze. Równomierne spalanie i niska zawartość żywic nadaje wędzonym rybom delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym, wyrazistym smakiem mięsa jesiotra. Dodatkowo wspomniana mała zawartość żywic w drewnie bukowym powoduje, że dym z jego spalania jest czysty i biały co pozwala po pierwsze uniknąć gorzkiego posmaku, a po drugie daje wędzonym rybom ładny bursztynowy kolor.

Opis
- Trwałość produktu:
- 10 dni
- Skład:
- mięso jesiotra 99%, przyprawy(sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, kolendra, pieprz czarny)
- Alergeny:
- jesiotr
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 8 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g