• zamówienia tej pozycji wstrzymane, prosimy o składanie zapytań
Jesiotr wędzony

Tuszka jesiotra wędzonego

149,50 zł

149,50 zł / kg

jedna z najzdrowszych ryb, jej soczyste, sprężyste mięso polubi każdy! Wędzony tradycyjnie na gorąco, przy pomocy drewna bukowego.

gramatura: 900-1000g
Ilość
zamówienia tej pozycji wstrzymane, prosimy o składanie zapytań
  Bezpieczne zakupy

SSL - Twoje dane są chronione

  Wysyłka

wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej

  Zadzwoń i zapytaj:

tel. +48 662 199 539

  Lokalny produkt

hodujemy i wytwarzamy w Zawoi

  Zdrowie i ekologia

bez konserwantów, naturalne składniki

  Wyjątkowy smak

pasja, ręczne wykonanie

  Tradycja

niezmienne receptury już od 1994 roku

Królewska ryba

Jesiotr syberyjski to ryba znana w całej Europie i ceniona nie tylko za doskonały kawior, ale również za soczyste mięso, sprężyste świetnie nadające się do wędzenia, duszenia, gotowania czy pieczenia. Ma niewiele ości, jest bardzo bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfor, przez co jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb jakie można zjeść. Oprócz wartości zdrowotnych, nietuzinkowy wygląd sprawia, że wystawny posiłek wzbogacony o pieczonego bądź wędzonego jesiotra podanego na półmiskach wygląda wspaniale.


jesiotr wędzony

Wędzenie na gorąco

Jesiotr jest wędzony metodą "na gorąco" w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Ryby wędzone są bezpośrednio nad paleniskiem. Całość trwa kilka godzin i zawsze wymaga indywidualnej uwagi. W trakcie marynowania ryb używamy wyłącznie niedużej ilości soli. O aromacie wędzenia decyduje drewno buka, co jest naturalnym wyborem, dlatego że w Zawoi było ono zawsze łatwo dostępne i od pokoleń często wybierane nie tylko przez nas, ale też w innych przydomowych wędzarniach. Buk nadaje wędzonej rybie delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym smakiem jesiotra.

jesiotr inaczej.jpg

Drewno bukowe

 

Ze względu na lokalną tradycję i naturalne występowanie do procesu wędzenia ryb wykorzystujemy tylko drewno bukowe, rąbane i sezonowane już rok wcześniej przed faktycznym wykorzystaniem w wędzarniach. Buk świetnie nadaje się do wędzenia dzięki dużej kaloryczności, jednak nie to jest najważniejsze. Równomierne spalanie i niska zawartość żywic nadaje wędzonym rybom delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym, wyrazistym smakiem mięsa jesiotra. Dodatkowo wspomniana mała zawartość żywic w drewnie bukowym powoduje, że dym z jego spalania jest czysty i biały co pozwala po pierwsze uniknąć gorzkiego posmaku, a po drugie daje wędzonym rybom ładny bursztynowy kolor.

drewno bukowe

BR44TH

Opis

Trwałość produktu:
10 dni
Skład:
mięso jesiotra 99%, przyprawy(sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, kolendra, pieprz czarny)
Alergeny:
jesiotr
Sposób przechowywania:
w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 8 stopni Celsjusza
Białko
27,8g
Tłuszcze
4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g)
Węglowodany
0g
(w tym cukry 0g)
Sól
1,5g

Zobacz także

  • zamówienia tej pozycji wstrzymane, prosimy o składanie zapytań
Jesiotr wędzony w dzownkach

Dzwonka z jesiotra wędzonego

44,86 zł

149,50 zł / kg

jedna z najzdrowszych ryb, jej soczyste, sprężyste mięso polubi każdy! Dzwonka wędzone tradycyjnie na gorąco, przy pomocy drewna bukowego.
  • zamówienia tej pozycji wstrzymane, prosimy o składanie zapytań
Jesiotr wędzony na gorąco

Jesiotr wędzony na gorąco

323,76 zł

134,90 zł 1 kg

jedna z najzdrowszych ryb, jej soczyste, sprężyste mięso polubi każdy! Wędzony tradycyjnie na gorąco, przy pomocy drewna bukowego.
Komentarze (0)