Przysmak z pstrąga (tylko odbiór w Pstrągarni)
169,90 zł / kg
wykwintna polędwica z pstrąga, peklowana w aromatycznej kompozycji ziół i przypraw korzennych, zanurzona w oleju rzepakowym z dodatkiem zeszklonej, drobno krojonej cebuli. Wyjątkowe połączenie aromatu pstrąga i bogactwa naturalnych smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia
Bezpieczne zakupy
SSL - Twoje dane są chronione
Wysyłka
wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej
Zadzwoń i zapytaj:
tel. +48 662 199 539
Lokalny produkt
hodujemy i wytwarzamy w Zawoi
Zdrowie i ekologia
bez konserwantów, naturalne składniki
Wyjątkowy smak
pasja, ręczne wykonanie
Tradycja
niezmienne receptury już od 1994 roku
Polędwica pstrąga
Do przygotowania tej wyjątkowej propozycji z pstrąga używamy największych filetów o czerwonym mięsie. Usuwamy z nich skórę i ości, odkrawamy brzuszki. Zostaje tylko najbardziej soczysta i najbogatsza w walory smakowe i odżywcze część fileta

Peklowanie
Przygotowane odpowiednio polędwiczki pstrąga najpierw marynujemy w soli i cukrze, jest to etap który wymaga kilku dni, aby mięso nabrało odpowiedniej gotowości do peklowania. Samo peklowanie wykonujemy na sucho poprzez staranne wcieranie ziół i przypraw, tak aby ich aromat zawarł się w całej porcji mięsa pstrąga. Zdecydowanie jest propozycja z pstrąga, która wymaga cierpliwości i precyzji, ale efektem tej pracy jest wspaniały, wykwintny smak. Przysmak z pstrąga jest dostępny tylko na miejscu w naszej pstrągarni, zapraszamy!

Czerwone mięso pstrąga
Mięso dojrzałego i zarazem większego pstrąga wraz z wiekiem naturalnie różowieje. W hodowli, gdzie ryby mają komfortowe warunki i są regularnie karmione ten efekt wzmacnia się poprzez zastosowanie pokarmu o większej zawartości białka, które pozyskiwane jest ze skorupiaków. Wykorzystuje się tu naturalne preferencje pstrąga żyjącego w potoku, rzece czy jeziorze, gdzie najlepszym źródłem pokarmu dla ryb są właśnie drobne skorupiaki i owady. Obecnie często można spotkać się w sklepach z taką formą fileta z pstrąga, która jest przedstawiana i reklamowana jako pstrąg łososiowy. Daje to mylne wrażenie, że jest to "jakiś" inny gatunek pstrąga, jednak to nadal cały czas ten sam pstrąg tęczowy, tylko odpowiednio karmiony i wyhodowany stąd wyraźniejszy, mocniejszy kolor mięsa.

Naturalna hodowla w Zawoi
Nasze pstrągi hodujemy z samodzielnie pozyskanej na corocznym tarle ikry. Co oznacza, że cały proces od zapłodnionych oczek po dojrzałe ryby mamy pod kontrolą. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy dopilnować, aby na każdym etapie pstrągi rozwijały się prawidłowo i były zdrowe. Stawy hodowlane znajdują się w sercu Zawoi, górskiej miejscowości położonej u podnóża Babiej Góry. Warto tu zaznaczyć, że Zawoja bezpośrednio graniczy z Babiogórskim Parkiem Narodowym, a wokół niej piętrzą się pasma górskie Jałowieckie i Policy. Wspaniałe tereny pełne lasów i hal poprzecinanych czystymi, górskimi potokami stwarzają idealne warunki do prowadzenia hodowli pstrąga. Oczywiście czysta, górska woda nie jest tutaj jedynym gwarantem sukcesu, same stawy hodowlane również są odpowiednio przygotowane do swojego zadania. Grawitacyjny, stały przepływ wody zapewnia pstrągom nie tylko zawsze świeżą wodę, ale też wytwarza nurt podobny do tego, który muszą pokonywać pstrągi żyjące w rzekach. Z kolei ekstensywny układ i pojemność stawów sprawia, że pstrągi mają mnóstwo miejsca i nie żyją w stresującym dla nich zagęszczeniu. Pstrąg jest z natury wymagającym gatunkiem i potrzebuje najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu, tym kierujemy się w swojej codziennej pracy, korzystając z tego czym natura obdarowała nas tutaj w Zawoi.

Opis
- Trwałość produktu:
- 3 dni od daty zakupu
- Skład:
- pstrąg filetowany, czosnek świeży, czosnek suszony, papryka ostra, pieprz czarny, lubczyk, olej rzepakowy, cebula, sól, cukier
- Alergeny:
- pstrąg
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 4 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g