Masełko z pstrąga
169,50 zł / kg
masełko o lekkim, kremowym smaku, przygotowane z pstrąga wędzonego na gorąco z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i ikry z pstrąga,

SSL - Twoje dane są chronione

wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej

tel. +48 662 199 539

hodujemy i wytwarzamy w Zawoi

bez konserwantów, naturalne składniki

pasja, ręczne wykonanie

niezmienne receptury już od 1994 roku
Czosnek niedźwiedzi
Lekko pikantny, przypomina zwykły czosnek jest jednak łagodniejszy. Bogaty w witaminę C, związki siarkowe, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Wspomaga odporność, działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na trawienie.
Ikra - bogactwo smaku i korzyści zdrowotnych
Ikra pstrąga to bardzo solidne źródło wielu dobrych dla naszego zdrowia składników i minerałów. Tak samo jak mięso pstrąga, jego ikra oferuje nam łatwo przyswajalne białka, cenne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy D, B12, C, A oraz minerały takie jak żelazo, wapń czy magnez. Ikra ma delikatny, kremowy i słodkawy smak, przyjemnie chrupie kiedy jemy ją na przykład z chlebem lub w sałatce. Świetnie nadaje się jako uzupełnienie wielu przekąsek, starterów czy pełnoprawnych dań rybnych.
Wędzenie na gorąco
Pstrąg jest wędzony metodą "na gorąco" w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Ryby wędzone są bezpośrednio nad paleniskiem. Całość trwa kilka godzin i zawsze wymaga indywidualnej uwagi. W trakcie marynowania ryb używamy wyłącznie niedużej ilości soli. Uważamy, że mięso pstrąga ma wystarczająco wyrazisty smak i nie potrzebuje, żadnych dodatkowych przypraw. O aromacie wędzenia decyduje drewno buka, co jest naturalnym wyborem, dlatego że w Zawoi było ono zawsze łatwo dostępne i od pokoleń często wybierane nie tylko przez nas, ale też w innych przydomowych wędzarniach. Buk nadaje wędzonej rybie delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym smakiem pstrąga.
Zdrowy posiłek z omega-3 i witaminą D
Pstrąg jest doskonałym i naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do większości ryb słodkowodnych zawiera ich najwięcej. W 100g porcji mięsa pstrąga jest aż 2g kwasów tłuszczowych omega-3 (wyliczenie dla porcji filetowanej ryby). Kwasy te obecne w naszej codziennej diecie przyczyniają się do:
- zdrowego układu sercowo-naczyniowego,
- poprawy funkcji poznawczych, koncentracji,
- zmniejszonego ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych,
- utrzymania zdrowych oczu,
- obniżenia stanów zapalnych w naszym organizmie, przede wszystkim wspomagają leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego,
- poprawy nastroju, zmniejszenia skutków depresji,
- regulowania właściwych poziomów cholesterolu.
Naszej uwadze nie może umknąć fakt, że mięso pstrąga jest bogate w witaminę D, której w porcji 100g mięsa ryby jest 13-14 mikrogramów. Porównując to z dziennym zapotrzebowaniem na witaminę D w organizmie człowieka, wynoszącym w przybliżeniu 15 mikrogramów można łatwo stwierdzić, że pstrąg wręcz powinien jak najczęściej trafiać do naszego jadłospisu. Witamina D wpływa na:
- naturalną odporność, skrócenie czasu trwania infekcji, redukuje stany zapalne
- dobrą kondycję kości i zębów, przez regulację poziomu wapnia i fosforu we krwi,
- regenerację neuronów co przekłada się na dobre funkcjonowanie układa nerwowego,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy,
- zdrową skórę i włosy,
Według nas, najlepsze podsumowanie tych informacji: "Kto często jada pstrąga, ten wiele w życiu osiąga!"
Naturalna hodowla w Zawoi
Nasze pstrągi hodujemy z samodzielnie pozyskanej na corocznym tarle ikry. Co oznacza, że cały proces od zapłodnionych oczek po dojrzałe ryby mamy pod kontrolą. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy dopilnować, aby na każdym etapie pstrągi rozwijały się prawidłowo i były zdrowe. Stawy hodowlane znajdują się w sercu Zawoi, górskiej miejscowości położonej u podnóża Babiej Góry. Warto tu zaznaczyć, że Zawoja bezpośrednio graniczy z Babiogórskim Parkiem Narodowym, a wokół niej piętrzą się pasma górskie Jałowieckie i Policy. Wspaniałe tereny pełne lasów i hal poprzecinanych czystymi, górskimi potokami stwarzają idealne warunki do prowadzenia hodowli pstrąga. Oczywiście czysta, górska woda nie jest tutaj jedynym gwarantem sukcesu, same stawy hodowlane również są odpowiednio przygotowane do swojego zadania. Grawitacyjny, stały przepływ wody zapewnia pstrągom nie tylko zawsze świeżą wodę, ale też wytwarza nurt podobny do tego, który muszą pokonywać pstrągi żyjące w rzekach. Z kolei ekstensywny układ i pojemność stawów sprawia, że pstrągi mają mnóstwo miejsca i nie żyją w stresującym dla nich zagęszczeniu. Pstrąg jest z natury wymagającym gatunkiem i potrzebuje najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu, tym kierujemy się w swojej codziennej pracy, korzystając z tego czym natura obdarowała nas tutaj w Zawoi.
Opis
- Trwałość produktu:
- 3 dni od daty zakupu
- Skład:
- pstrąg wędzony, masło roślinne, czosnek niedźwiedzi, czosnek, ikra pstrąga
- Alergeny:
- pstrąg, ikra pstrąga, mleko
- Skład masła roślinnego:
- oleje rzepakowy, słonecznikowy w zmiennych proporcjach, palmowy, tłuszcz roślinny palmowy, woda, MLEKO ukwaszone, sól, cukier, emulgatory E472c,E471, aromat, barwnik annato, kwas cytrynowy, witaminy A i D
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 4 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g