Smażalnia

Jedna ryba, wiele możliwości!

 

W ofercie naszej smażalni znajdą Państwo szeroki wybór dań z pstrąga, przy czym nie ograniczamy się tylko do tej znakomitej ryby. Dla wymagających są też dania z jesiotra, a dla smakoszy sera mamy kilka niespodzianek. Do każdego dania polecamy dodatki w postaci grubych frytek ze skórką, porcji domowych surówek czy wypiekanego przez nas chleba. Na koniec warto pomyśleć o sosach również własnej produkcji. Do ryby świetnie pasuje sos śmietanowy z koperkiem, a do frytek gęsty sos słodko-kwaśny o smaku pomidorowym.

Dania smażone

smazonym1

Pstrąg
26 zł
smażony na chrupko
Pstrąg filet
26 zł
panierowany w jajku i bułce, przygotowany bez ości
Jesiotr krojony na dzwonki
11,90 zł
marynowane i panierowane w jajku i bułce
Pstrągowy kotlet
3,60 zł
panierowana, mielona polędwica z pstrąga
Ser owczy
12 zł
smażony w panierce

Kanapki

Rystek
9,70 zł
filet z pstrąga w opiekanym podwójnym toście z ogórkiem, pomidorem, serem oraz majonezem

Bułka z kotletem pstrągowym
8,40 zł
gruby kotlet z pstrąga z cebulką, ogórkiem, majonezem w cebulowej i wypiekanej na miejscu bułce

Nie tylko smażymy!

 

Najpopularniejszy jest oczywiście smażony pstrąg z frytkami, ale my wiemy, że gotowanie na parze nie tyle lepiej zachowuje oryginalny smak mięsa ryby, co jest zdrowsze.

Dania gotowane na parze

Pstrąg tusza
28 zł
w zestawie marynowany ogórek, serowe fondue, grzanki
Pstrąg filet
28 zł
w zestawie marynowany ogórek, serowe fondue, grzanki, przygotowany bez ości
Jesiotr filet z pieczarkami
34,17 zł
w zestawie marynowany ogórek, serowe fondue, grzanki

Dania różne

Kwaśnica z pstrąga na żętycy
14,80 zł
z polędwicą pstrąga, kiełbasą pstrągową i pstrągiem gotowanym
Zupa pstrągowa
12 zł
na pstrągu wędzonym i z warzywami
Pierogi pstrągowe
15 zł
gotowane i podane z cebulką na maśle
Kołacz po zawojsku
7,8 zł
z bundzem w opcji na gorąco lub zimno
Pstrąg wędzony podany na miejscu
4,95 zł / 100g
polecamy własne pieczywo oraz sosy jako dodatki

Dodatki

dodatki2

Frytki
7 zł
porcja dla jednej osoby
Sałatki
7 zł
zestaw różnych smaków
Porcja chleba
2 zł
wypiekany na miejscu
Porcja keczupu / majonezu
1 zł
Kostka masła lub ćwiartka cytryny
1 zł

Sosy

Oscypkowe foundue
3 zł
podane na ciepło
Firmowy sos słodko-kwaśny
2 zł
świetnie pasuje do smażonego pstrąga i frytek
Sos śmietanowy na gorąco
2 zł
idealny do dań gotowanych na parze

Napoje

Kwas chlebowy
4 zł
własnej produkcji, w składzie pszenżyto, słody żytni i jęczmienny, sok z cytryny, miód, może zawierać śladowe ilości alkoholu
Sok pomarańczowy wyciskany
6 zł
ze świeżych owoców
Herbata zielono-miętowa
4 zł
50/50, na gorąco lub zimno, z miodem, imbirem, cynamonem, goździkami, cytryną
Kawa
5,50 zł
z expressu, lub parzona na życzenie
Herbata
4 zł
czarna / zielona / owocowa

Zdrowie, smak, ekologia

 

Wszystkie nasze dania przygotowujemy samodzielnie. Ryby pochodzą z naszej własnej hodowli w Zawoi. Inne dania jak pieczony ser czy sos serowy bazują na produktach lokalnej bacówki. Pozostałe składniki, których używamy są w 100% naturalne, nie stosujemy żadnych sztucznych dodatków. Oprócz tego do naszych potraw stosujemy głównie tradycyjne przyprawy kojarzące się z polską kuchnią.

 

O smaku naszych potraw decyduje przede wszystkim nasza praca w hodowli. Ryby mają stały dopływ świeżej, górskiej wody z rzeki, co pozwala stworzyć naturalne warunki bytowania dla pstrągów. My za to dbamy, aby ryby były utrzymane w dobrej kondycji przy zastosowaniu karmienia bogatego w białko i witaminy, za to wolnego od antybiotyków czy hormonów. Wszystko przy zachowaniu odpowiedniego balansu i przestrzeni dla ryb. Mamy nadzieję, że po skosztowaniu naszych wyrobów również Państwo docenią nasze codzienne starania.

 

Dania w smażalni są podawane w jednorazowych naczyniach, z drewnianymi sztućcami. Jak tylko możemy ograniczamy tworzywa sztuczne i stale powiększamy współpracę z producentami, którzy troskę o naturalne środowisko postawiają sobie za cel w swojej działalności tak jak i my.