znajduje się w Zawoi Mosorne i jest otwarta od 9. do 19.00, w okresie od maja do września – od wtorku do niedzieli, a od października do kwietnia – od środy do niedzieli. Dojazd jest prosty wystarczy, jadąc przez Zawoję główną drogą kierować się za naszymi tablicami informacyjnymi. Poniżej znajdą Państwo link z mapą. Na miejscu mogą Państwo zakupić świeże, wędzone ryby oraz przetwory z pstrągów przyrządzone jak w domu! Do produkcji wszystkich naszych wyrobów używamy własnych ryb i naturalnych dodatków. Oprócz tego w naszej ofercie mamy górskie sery, przetwory i miody . Nasze pstrągi można też skosztować na miejscu, na gości czeka przestronna sala oraz altanki nad rzeczką. Zachęcamy do zapoznania się z menu, gdzie do wyboru są przeróżne dania z ryb, smażone, gotowane, w zupach, a nawet w pierogach!
Na Mosornym znajduje się również nasza wędzarnia, w weekendy oraz w sezonie turystycznym codziennie, koło południa każdy klient ma możliwość zakupienia jeszcze ciepłych wędzonych pstrągów!
Ze względu na lokalną tradycję do procesu wędzenia ryb wykorzystujemy tylko drewno bukowe. Buk świetnie nadaje się do wędzenia dzięki swojej naturalnej kaloryczności. Dodatkowo wędzenie z użyciem tego drewna nadaje charakterystyczną, lekko kwaskową nutę, dzięki czemu nasze ryby smakują wyjątkowo.
Wędzimy na dwa sposoby. Pierwszy, najpopularniejszy wśród naszych klientów to wędzenie “na gorąco”, w którym przez kilka godzin w wysokiej temperaturze wędzi się całego wcześniej nasolonego pstrąga. Drugim sposobem jest wędzenie “na zimno”. To zdecydowanie wybór dla największych smakoszy. Proces wędzenia i nasalania w tym przypadku trwa bardzo długo, nawet kilka dni, jednak cierpliwość i w tym przypadku popłaca. Efektem naszej pracy jest delikatne mięso o intensywnym smaku, lekko słodkim charakterze. Pycha!