Polędwica pstrąga wędzona na zimno
179,00 zł / kg
wędzenie na zimno pozwala zachować oryginalną wartość odżywczą mięsa ryby oraz nadaje mu wyjątkowy smak. Nasza polędwica z pstrąga zdobyła już kilka nagród w branżowych konkursach (zobacz nagrody).

SSL - Twoje dane są chronione

wysyłamy w środy i czwartki - zamówienia złożone 2 dni wcześniej

tel. +48 662 199 539

hodujemy i wytwarzamy w Zawoi

bez konserwantów, naturalne składniki

pasja, ręczne wykonanie

niezmienne receptury już od 1994 roku
Wędzenie na zimno
To zdecydowanie wybór dla największych smakoszy. Proces przygotowania w tym przypadku trwa dość długo, nawet do kilku dni. Składa się on nie tylko z samego wędzenia, ale też odpowiedniego osuszenia i solankowania. Jednak cierpliwość i w tym przypadku popłaca. Efektem naszej pracy jest delikatne, kruche mięso o intensywnym, wyraźnym smaku i lekko słodkim charakterze. Pycha!
Przysmak z pstrąga
Nasza polędwica z pstrąga wędzonego metodą na zimno została już trzykrotnie nagrodzona w branżowych konkursach, odbywających się co roku w Gdyni, a w których uczestniczą hodowle, pstrągarnie i restauracje z całej Polski.
Podstawa rybnej przystawki, albo głównego dania
Polędwica jest przygotowana tak, że nie ma żadnych ości. Jej wyraźnym smakiem warto delektować się jak najdłużej, dlatego polecamy kroić ją w cienkie plastry. Świetnie współgra z serami dojrzewającymi, twarożkami, oliwą i jasnym pieczywem, np świeżą bagietką pszenną. Można ją używać do komponowania sałatek, rolad, tostów francuskich. Polecamy ją również jako finalny dodatek do pizzy w towarzystwie świeżych liści szpinaku lub rukoli, gdzie polędwice i świeże liście dodajemy już po upieczeniu pizzy.
Zdrowy posiłek z omega-3 i witaminą D
Pstrąg jest doskonałym i naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do większości ryb słodkowodnych zawiera ich najwięcej. W 100g porcji mięsa pstrąga jest aż 2g kwasów tłuszczowych omega-3 (wyliczenie dla porcji filetowanej ryby). Kwasy te obecne w naszej codziennej diecie przyczyniają się do:
- zdrowego układu sercowo-naczyniowego,
- poprawy funkcji poznawczych, koncentracji,
- zmniejszonego ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych,
- utrzymania zdrowych oczu,
- obniżenia stanów zapalnych w naszym organizmie, przede wszystkim wspomagają leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego,
- poprawy nastroju, zmniejszenia skutków depresji,
- regulowania właściwych poziomów cholesterolu.
Naszej uwadze nie może umknąć fakt, że mięso pstrąga jest bogate w witaminę D, której w porcji 100g mięsa ryby jest 13-14 mikrogramów. Porównując to z dziennym zapotrzebowaniem na witaminę D w organizmie człowieka, wynoszącym w przybliżeniu 15 mikrogramów można łatwo stwierdzić, że pstrąg wręcz powinien jak najczęściej trafiać do naszego jadłospisu. Witamina D wpływa na:
- naturalną odporność, skrócenie czasu trwania infekcji, redukuje stany zapalne
- dobrą kondycję kości i zębów, przez regulację poziomu wapnia i fosforu we krwi,
- regenerację neuronów co przekłada się na dobre funkcjonowanie układa nerwowego,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy,
- zdrową skórę i włosy,
Według nas, najlepsze podsumowanie tych informacji: "Kto często jada pstrąga, ten wiele w życiu osiąga!"
Drewno bukowe
Ze względu na lokalną tradycję i naturalne występowanie do procesu wędzenia ryb wykorzystujemy tylko drewno bukowe, rąbane i sezonowane już rok wcześniej przed faktycznym wykorzystaniem w wędzarniach. Buk świetnie nadaje się do wędzenia dzięki dużej kaloryczności, jednak nie to jest najważniejsze. Równomierne spalanie i niska zawartość żywic nadaje wędzonym rybom delikatny, lekko słodki charakter, który nie dominuje nad oryginalnym, wyrazistym smakiem mięsa pstrąga. Dodatkowo wspomniana mała zawartość żywic w drewnie bukowym powoduje, że dym z jego spalania jest czysty i biały co pozwala po pierwsze uniknąć gorzkiego posmaku, a po drugie daje wędzonym rybom ładny bursztynowy kolor.
Naturalna hodowla w Zawoi
Nasze pstrągi hodujemy z samodzielnie pozyskanej na corocznym tarle ikry. Co oznacza, że cały proces od zapłodnionych oczek po dojrzałe ryby mamy pod kontrolą. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy dopilnować, aby na każdym etapie pstrągi rozwijały się prawidłowo i były zdrowe. Stawy hodowlane znajdują się w sercu Zawoi, górskiej miejscowości położonej u podnóża Babiej Góry. Warto tu zaznaczyć, że Zawoja bezpośrednio graniczy z Babiogórskim Parkiem Narodowym, a wokół niej piętrzą się pasma górskie Jałowieckie i Policy. Wspaniałe tereny pełne lasów i hal poprzecinanych czystymi, górskimi potokami stwarzają idealne warunki do prowadzenia hodowli pstrąga. Oczywiście czysta, górska woda nie jest tutaj jedynym gwarantem sukcesu, same stawy hodowlane również są odpowiednio przygotowane do swojego zadania. Grawitacyjny, stały przepływ wody zapewnia pstrągom nie tylko zawsze świeżą wodę, ale też wytwarza nurt podobny do tego, który muszą pokonywać pstrągi żyjące w rzekach. Z kolei ekstensywny charakter i odpowiednia pojemność stawów sprawiają, że pstrągi mają mnóstwo miejsca i nie żyją w stresującym dla nich zagęszczeniu. Pstrąg jest z natury wymagającym gatunkiem i potrzebuje najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu, tym kierujemy się w swojej codziennej pracy, korzystając z tego czym natura obdarowała nas tutaj w Zawoi.
Opis
- Trwałość produktu:
- 10 dni
- Skład:
- pstrąg, sól, dym wędzarniczy
- Alergeny:
- pstrąg
- Sposób przechowywania:
- w chłodnym, suchym miejscu, w temp. od 2 do 4 stopni Celsjusza
- Białko
- 27,8g
- Tłuszcze
- 4,3g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g) - Węglowodany
- 0g
(w tym cukry 0g) - Sól
- 1,5g