Historia Pstrąga Zawojskiego

Historia Pstrąga Zawojskiego

1936
”1936”

Pierwsza hodowla pstrąga w Zawoi

Pierwsza hodowla pstrąga w Zawoi

Ośrodek w Zawoi Widły, 1936 rok. Współcześnie ośrodek jest częścią Pstrąga Zawojskiego. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Michał Bartyzel

”1936”

Pierwsi opiekunowie hodowli

Pierwsi opiekunowie hodowli

Pierwsi opiekunowie podczas spaceru po groblach, doglądają świeżo zarybione stawy w Zawoi Widły. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Michał Bartyzel

”1936”

Opiekunowie

Opiekunowie

Zdjęcie przedstawia samych opiekunów odpoczywających pod „Rybaczówką” – budynkiem mieszkalnym znajdującym się w hodowli. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Michał Bartyzel

1972
”1972”

Tadeusz Mazur rozpoczyna hodowlę pstrąga potokowego w Zawoi Mosorne

Tadeusz Mazur rozpoczyna hodowlę pstrąga potokowego w Zawoi Mosorne

Mała, przydomowa hodowla miała być początkowo tylko hobbystycznym zajęciem. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Andrzej Mazur

”1972”

Ojciec i syn

Ojciec i syn

Na zdjęciu widoczni są Tadeusz Mazur i jego syn Andrzej Mazur, który obecnie zajmuje się na co dzień hodowlą pstrąga. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Andrzej Mazur

1994
”1994”

Rozwój hodowli

Rozwój hodowli

Powstają nowe stawy, zdolne do utrzymania większej ilości ryby ze stałym przepływem czystej górskiej wody. Zdjęcie pochodzie ze zbiorów własnych

”1994”

Łowisko

Łowisko

Przy hodowli powstaje łowisko dostępne dla wszystkich. Aktualnie nie jest już dostępne, ale kto wie… Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Andrzej Mazur

”1994”

Ośrodek gotowy do pracy

Ośrodek gotowy do pracy

Widoczny na zdjęciu staw hodowlany używany jest po dziś dzień, znajduje się on przy samej smażalni i sklepie naszej firmy, jednak jego rola jest już marginalna, bardziej pomocowa. Właściwa hodowla znajduje się już w innym miejscu Zawoi, na przysiółku Wełcza. Zdjęcie pochodzi z prywatnego zbioru, właściciel Andrzej Mazur

2000
”2000”

Otwarcie smażalni i wędzarni w Zawoi Mosorne

Otwarcie smażalni i wędzarni w Zawoi Mosorne

Hodowla w Zawoi wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów i rozpoczyna wydawanie smażonych ryb z prostymi dodatkami jak frytki czy surówka. Umiejętności oraz wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie zostały wykorzystane do poszerzenia oferty również o ryby wędzone. Zdjęcie pochodzi ze zbiorów własnych

2007
”2007”

Powstanie spółki i nowego dużego ośrodka hodowlanego

Powstanie spółki i nowego dużego ośrodka hodowlanego

Hodowla na Mosornym łączy siły z ośrodkiem w Zawoi Widły i oficjalnie powstaje marka „Pstrąg Zawojski”. W tym samym roku otwiera się kolejny ośrodek w Zawoi Wełcza, zdolny do utrzymania i hodowania nawet 50 ton pstrąga. Zdjęcie pochodzi ze zbiorów własnych