Ikra z pstrąga Black Hawk

Ikra z pstrąga hodowanego w Zawoi, zwana kawiorem złocistym. Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje.

Więcej informacji

Dostępność: Wkrótce dostępny


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

41,00 zł

Dodaj

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Waga netto 200 g.

Skład: ikra z pstrąga 99%, sól, pieprz, przyprawy 1%

Kawior znany jest od czasów starożytnych. Jako pierwsi jego walory poznali Persi, potem Grecy, a Rosjanie uwielbiali ten lekko solony (malossol). Słowo kawior kojarzy się głównie z Rosją i wręcz jej symbolem narodowym, jednak mimo że ma międzynarodowe znaczenie, pochodzi prawdopodobnie z Turcji od  ''havyar".


Kawior ma potwierdzone właściwości lecznicze, wykorzystuje się też go w kosmetyce. Persowie  prasowali go w sztyft i używali po to aby dodał im energii oraz wzmocnił odporność. W XIX wieku odkryto natomiast, że wzmacnia popęd seksualny, działając jak stymulujący afrodyzjak.

Wyróżniamy 4 odmiany kawioru czarny (z ryb jesiotrowatych), czerwony (z ryb łososiowatych), złocisty (z pstrągów) oraz imitacje kawioru. 

Pstrągi żyjące w naturalnym środowisku są bardziej płodne. Po złowieniu ryb ich jaja są usuwane i ostrożnie przesiewane przez drobne sito. Robi się tak po to, aby oddzielić je od tkanki tłuszczowej i błony. Następnie kawior się soli. To konserwuj i wzmacnia smak. Przez kilka następnych tygodni jaja pozostają w solance. Są jeszcze 2 inne metody przetwarzania. Pasteryzacja, podczas której ikra jest częściowo gotowana, dzięki czemu ma dłuższy okres trwałości. Prasowanie polegające na lekkim zgniataniu ikry po procesie przesiewania i solenia. Taki kawior konsystencją przypomina wtedy dżem.

Kawior dzieli się na 2 klasy. 1 klasa składa się z nienaruszonych jaj a 2 klasa z 50 proc. jaj rozbitych bądź miękkich. Luksusowy przysmak zawiera ok. 52 proc. wody, 28 proc. białka, 16 proc. tłuszczu, 1,5 proc. cukru, 1 proc. witamin. Zazwyczaj podaje się go z tostami i masłem lub blinami.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Ikra z pstrąga

Ikra z pstrąga

Ikra z pstrąga hodowanego w Zawoi, zwana kawiorem złocistym. Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje.

Napisz swoją recenzję

Kontakt

Kontakt telefoniczny:

Telefon:505048268

Napisz e-mail